Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A világ leghosszabb szavai

Világ leghosszabb szavai:

 

Különösen hosszú szavak

A magyar nyelvben a különösen hosszú szavak két csoportra oszthatók: némelyeket csak a rekord kedvéért ötlenek ki, és jóformán értelmetlenek, míg mások valamivel rövidebbek ugyan, de értelmesen beilleszthetők mondatokba.

Mesterségesen képzett szavak

E szavakhoz még ha lehet is értelmes szövegösszefüggést alkotni, jelentésük rendszerint nem határozható meg egyértelműen tagjaikból, képzésük pedig nemritkán szabálytalan. E szavakat általában toldalékok halmozásával képzik.

Néhány hosszú szó, amelyek meghaladják a hagyományosan leghosszabbnak tartott magyar szavak hosszát:

  • eltöredezettségmentesítőtleníttethetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek (67 írásjegy)
  • legeslegmegszentségteleníttethetetlenebbjeiteknek (49 írásjegy)

Gyakran az alábbi kettő valamelyikét említik a leghosszabb magyar szóként:

  • elkelkáposztástalaníthatatlanságoskodásaitokért (47 írásjegy)
  • megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért (44 írásjegy)

Értelmesen tagolható szavak

A különösen hosszú szavak többnyire mesterkéltnek hatnának a legtöbb szövegben (a meséket, sci-fit leszámítva), így mellettük a szokványos szövegekben elképzelhető hosszabb szavakat is megadjuk.

Kötőjel nélküli szóösszetétel a magyarban csak kételemű szó lehet. Hogyha kettőnél több tagú, akkor hat szótag felett (a szótagszámlálás szabálya alapján vagy a mozgószabály értelmében) kötőjellel kell tagolni.

 

További rekordhosszúságú szavak:

  • folyamatellenőrzésiügyosztályvezetőhelyettesképesítésvizsgálat-szervezési sz, 5×m [például bizottság] (72 betű)
  • összetettszóhosszúságvilágrekorddöntéskényszerneurózistünetegyüttesmegnyilvánulásfejleszthetőségvizsgálat-szervezési 9×m [tevékenység] (115 betű)
  • 447 betű + kötőjel:

összetettszóhosszúságvilágrekorddöntéskényszerneurózistünetegyüttes-megnyilvánulásfejleszthetőségvizsgálatszervezésellenőrzésiügyosztály-létszámleépítésellenesakciócsoporttagságiigazolványmegújításikérelem-elutasítóhatározatgyűjteményértékesítőnagyvállalatátalakításutó-finanszírozáspályázatelbírálóalapítványkuratóriumelnökhelyettesellenes-merényletkivizsgálóbizottságiüléselnapolásiindítványbenyújtásiforma-nyomtatványkitöltögetésellenőrizhetőség-próba42×m

 

 

Leghosszabb szavak

Leghosszabb szó

A világ leghosszabb szava egy kémiai név, a Titin nevű protein teljes neve. A titin a legnagyobb protein, amit eddig találtak. A protein kémiai neve 189 819 betű hosszú.

89 819 karakter és több mint három órába telik kimondani. A világ leghosszabb szava egy kémiai anyag, egészen pontosan egy protein neve. Mire az ember kimondja a Titin (vagy más néven connectin) nevű óriásfehérje teljes nevét, kipusztul mellőle egy cserepes virág.

Röviden csak Titin, teljes formájában azonban szinte kimondhatatlan a neve annak a proteinnek, ami a világ leghosszabb szavának megtisztelő címével vonult be az emberiség történelmébe. Természetesen nem véletlenül ilyen hosszú az elnevezés, mivel a kémiai anyagok java részét az alkotóelemek keveréke adja, így logikus, hogy a valaha felfedezett legnagyobb protein neve a leghosszabb. Dmitry Golubovskiy vette a bátorságot és felolvasta a „Methio”-val kezdődő és „leucine”-nal végződő szót, a teljes videó 3:33:23 hosszú.

A 3. helyezett a német nyelv egy mesterségesen létrehozott összetett szava, aHottentotterstotterrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenhottentottenattentaterfünderhottentottenkriminalbeamte (116 karakter), melynek jelentése: ponyvával lefedett kenguru-ketrecbe zárt, buta és dadogós fiúgyermekű hottentotta anyukát megölt hottentotta gyilkost megtaláló hottentotta rendőrtisztviselő (azaz érthetőbben (mondatba foglalva) egy olyan hottentotta rendőrtisztviselő, aki megtalált egy olyan hottentotta gyilkost, akit bezártak egy kenguruketrecbe és megölt egy olyan hottentotta anyukát, akinek a fia buta és dadogós).A 2. helyezett egy kitalált ételnek a neve, melyet Arisztophanész görög költő használt a "Nők ünnepe" című művében: Lo­pa­do­te­ma­kho­se­la­kho­ga­meo­kra­nio­lei­psa­no­dri­my­po­trim­ma­to­sil­phio­ka­ra­bo­me­li­to­ka­ta­ke­khy­me­no­ki­khle­pi­kos­sy­pho­phat­to­pe­ri­ste­ra­lek­try­o­nop­to­ke­phal­lio­kig­klo­pe­lei­o­la­gōi­o­si­rai­o­ba­phē­tra­ga­nop­te­rý­gōn, amely 183 betűből áll (eredeti görög írásmódján a szó 171 betűből áll:λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων).

Leghosszabb nevű német törvény

Rinderkennzeichnungs- und Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz (RkReÜAÜG) (magyarul körülbelül Marhajelölés- és marhahúscímkézés-felügyelet kötelességeit meghatározó törvényMecklenburg-Elő-Pomeránia német tartomány törvénye 2000-ből, mely a marhahúscímkézés felügyeletével foglalkozik.

Ez a hivatalos „rövid” neve a törvénynek, melynek teljes neve Gesetz zur Übertragung der Aufgaben für die Überwachung der Rinderkennzeichnung und Rindfleischetikettierung.

Az ilyen hosszú nevek egyáltalán nem gyakoriak a német nyelvben. Amikor a törvényt javasolták a helyi parlamentben, a képviselők nevetéssel reagáltak, és a felelős miniszter Till Backhausbocsánatot kért a „talán túlzó hosszért”. 1999-ben a Német Nyelvi Társaság (Gesellschaft für deutsche Sprache) az év szavának jelölte, de végül a Millennium nyert.

Leghosszabb nevű vasútállomás

Gorsafawddacha’idraigodanheddogleddollônpenrhynareurdraethceredigion

A fenti név egy, a Fairbourne & Barmouth Steam Railway kisvasút vonalán található vasútállomás neve volt 2007-ig. Jelentése: ’Mawddach állomás és sárkányfoga az északi Penrhyn úton, a Cardigan Bay (öböl) arany tengerpartján’.

Ez az állomásnév volt a leghosszabb az egész Egyesült Királyságban, kifejezetten azért is nevezték el így, hogy lefőzzék az addigi csúcstartót, a szintén walesi, ma még jóval ismertebbLlanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogocht. 2007-ben Golf Haltra nevezték át.

Leghosszabb földrajzi nevek

Bangkok

Thaiföld fővárosának ceremoniális teljes neve szerepel a Guinness Rekordok Könyvében a világ leghosszabb földrajzi neveként. A város teljes neve: Krung Thep Maha Nakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayutthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udom Ratchaniwet Mahasathan Amon Phiman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanu Kamprasit (กรุงเทพมหานคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลก ภพนพรัตน์ ราชธานีบุรีรมย์ อุดมราชนิเวศน์ มหาสถาน อมรพิมาน อวตารสถิต สักกะทัตติยะ วิษณุกรรมประสิทธิ์),  . A város nevének jelentése körülbelül: „Az angyalok városa, a nagy város, az örök ékkő-város, Indra isten bevehetetlen városa, a világ kilenc drágakővel ékesített nagyszerű fővárosa, a boldog város, amelynek gazdagsága egy hatalmas királyi palota, mely ahhoz a mennyei lakhelyhez hasonló, ahol a reinkarnálódott isten uralkodik, az Indra által adott és Visnukam által épített város.”

Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu

Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu vagy Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu aMaori neve az egyébként jelentéktelen, 305 méter magas dombnak, közel Porangahauhoz, délre Waipukurautól, a Hawke's Bay régió déli részén, Új-Zélandon. A nevet gyakran Taumatára(Taumata) rövidítik a helyiek a beszélgetés megkönnyítésére . A domb nevét gyakran példának használják a leghosszabb szóra az angol nyelvben.

A dombot jelző táblán Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahunak írva áll, Ami nagyjából így fordítható le A hegyfok [vagy hegyorma]a dombnak [vagy helynek], ahol Tamatea, az ember a nagy térdekkel, aki [le]csúszott, [fel]mászott] és lenyelte a hegyeket [hogy átutazza földet], [aki] úgy ismert mint a föld evő, játszott a furulyáján a szerelmének. 85 betű hosszan ez az egyik leghosszabb földrajzi név a világon.

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch egy falu Anglesey szigetén Walesben, a Menai tengerszoroson található közel a Menai Hídhoz és Bangorhoz. Ez a falu rendelkezik a leghosszabb hivatalosan elismert földrajzi névvel az Egyesült Királyságban , és egyike a leghosszabb angol szavaknak, a maga 51 betűs (58 karakteres) hosszával.

A falu eredetileg Llanfair Pwllgwyngyll néven volt ismert, és a 19. században nevezték át, így kísérelve meg kereskedelmi és turisztikai központtá változtatni. Manapság a falutáblán még mindigLlanfairpwllgwyngyll áll, a földrajzi felméréseken Llanfair Pwllgwyngyll-két szerepel, és a helyiek számára Llanfairpwll-ként vagy egyszerűen Llanfair-ként ismert.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

budapest

pepamalac,2016.04.28 18:04

lemásoltátok a wikipediát és más jobbnál jobb oldalakat.