Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi díszek készítése (képekkel)

2013.11.02

 Most, hogy már beköszöntött a tél, bizony, megkezdődött a visszaszámolás is: hamarosan Karácsony, ami valljuk be, a legtöbb felnőttnek nyűg, ám a gyerekeknek maga a csoda. Ám ha az ember időben lekezd készülni, a nyűgből felnőttként is csoda lesz, ha nem az ünnep előtti héten kezdünk kapkodni, bizony lesz időnk ünneplőbe öltöztetni a szívünket, mint Saint-Exupéry rókájának. Erre a ráhangolódás ad elég időt advent időszaka, mi pedig úgy gondoltuk, adunk néhány ötletet az adventi készülődéshez.

A gyerekeknek talán az a legnagyobb dilemma, hogy mennyi idő van még a nagy napig. Sokáig még azt sem értik, mennyit is kell aludni addig, de később is könnyen elkerülhető az állandó számolgatás, ha a kölöknek van egy adventi kalendáriuma. A boltokban kaphatók elég fantáziátlanok, és általában minden napra csokit tartogatnak meglepetésnek - sok esetben abból is a vacak fajtát. Sokkal jobb, ha rávesszük magunkat, és készítünk a gyereknek mi magunk egy naptárat, majd megpakoljuk olyan apróságokkal, ami a gyerek számára kincs. Gigaposzt következik!

De lássuk, milyen variációkat találtunk magára a naptárra? A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, sokszor még napokig tartó kreatívkodásra sincs szükség egy jó kis kalendáriumhoz.

Itt van például ez a nagyon egyszerű ötlet: használjunk ruhafogast, aggassuk rá az ajándékcsomagocskákat. Ebben az esetben érdemes színes szalagokat, papírokat vagy csomagnak valókat választani, ezek fogják megadni az egész hangulatát.

 

Persze, maga a fogas is díszíthető, akár festéssel, akár úgy, hogy különféle kis karácsonyhoz köthető kiegészítőkkel - csillag, harang fából, fényes papírból - dekoráljuk.

Zseniális és egyszerű a következő ötlet: ha van otthon fém muffinsütőd, készítsd abból  el a naptárat a gyereknek. Nyilván kettőre lesz szükség belőle - létezik 24 csészés változat? -, de a leggyakorlatlanabb szülők is varázsos dolgokra képesek így. Igazából csak 24 kartonlapocskára lesz szükség, melyekre mágneslapocskákat kell ragasztani - de nyilván pl. dekorgumiból is elkészíthető -, aztán már pakolhatjuk is tele némi díszítés után.

 

Talán még az eddigieknél is egyszerűbb, könnyebben megvalósítható ötlet, ha tölcséreket készítünk. Kartonból pillanatok alatt megvan, ezerféleképpen díszíthetők - ha színes, esetleg mintás papírból készítjük, önmagukban is gyönyörűek, de egészen egyedi tölcséreket is varázsolhatunk ragasztó és olló segítségével. Figyeljünk a részletekre is: érdemes valami szép zsinórt választani, és azokra felfűzni a tölcséreket.

 

De nemcsak papírból, kartonból készülhetnek el: icipici pluszmunkával filcből, textilből is remekül mutatnak. Ráadásul így még tartósabbak lesznek, és akár hosszú évekig elővehetjük őket november utolsó napjaiban.

Hasonlóan egyszerű ötlet, ha csomagok vagy tölcsérek helyett borítékokat, tasakokat használunk. Igaz, ezekbe nem fog beférni egy dömper, de még egy diafilm sem, ellenben mindegyik rejthet mondjuk egy kívánságkártyát - például: "ma este kérhetsz még egy mesét", "ma egy csokival többet ehetsz" vagy "ma tovább is fennmaradhatsz", stb. -, vagy egy családi eseményt.

Ha színes borítékokkal dolgozunk, azok magukban is remekül mutatnak, de ha csak sima fehér boríték lenne otthon, akkor se essünk kétségbe. Ha választunk hozzájuk valami egységes dekoranyagot, mint a második kép esetében a természetes anyagok-termések, egészen izgalmas látvány lesz a végeredmény.

Ha pedig zsinórra aggatni sincs kedvünk a kis tasakokat, tegyük őket egy dobozba, és színes karácsonyi "könyvjelzőkkel" válasszuk el egymástól. Ez különösen azokban a családokban tud ideg- és időkímélő megoldás lenni, ahol sok gyerek várja a Karácsonyt.

Papírból, kartonból egyébként ezerféle dolgot készíthetünk még kalendárium gyanánt. Gyárthatunk például apróbb tasakokat, függesztékkel vagy anélkül. Utóbbi esetben egy szépen bélelt dobozban tarthatjuk a csomagocskákat, így talán könnyebb megakadályozni, hogy a gyerekek két nap alatt kibontsák az összeset. Esténként pedig szép lezárása lehet a napnak az ajándékosztás. 

De az sem rossz megoldás, ha selyempapírból-színes kartonból hengereket készítünk, majd a szaloncukorra emlékeztető csomagokban rejtjük el az apró ajándékokat.

Nagyobb kézügyességgel rendelkezőknek ajánljuk a következő kartontortát. Nekem nagyon tetszik, de valószínűleg valami rettenet lenne esetemben a végeredmény. Azt hiszem, rajtam még a tetején lévő papírcsillag is kifogna, ami egyébként már Karácsony napját jelzi.

A következő szépség is kartonból készült, elegáns, egyszerű, letisztult stílusával inkább már a nagyobb gyerekeknek, no meg a szülőknek rejthetne meglepetéseket.

Persze, nem muszáj a papírboltba rohanni alapanyagért. Otthon is körbenézhetünk, tudatos szemlélettel újrahasznosíthatunk egy csomó mindent a háztartásból. A következő kalendárium egy nagyméretű papírzacskó és maradék csomagolóanyagok, szalvéták házasításával készült.

Ha a lakást már elborítják a karton-, vagy a különböző méretű gyufásdobozok, természetesen azokat is felhasználhatjuk, vagy ha temérdek időnkkel nem tudunk mit kezdeni, készítsünk 24 dobozkát. Egy alapozófestés után dekupázzsal vagy bármilyen más technikával egyedi naptárja lehet a gyereknek. A dobozok lehetnek kerekek vagy szögletesek, és tehetjük a falra, asztalra, mindenhol jól fognak mutatni. Egészen más hatást érhetünk el az eltérő mintájú, illetve az egyforma dekorral készített dobozkákkal.

Hatalmas ötlet szerintem ez a hűtőszekrényre applikált doboz-naptár. Itt a fémdobozok hátára apró mágneseket ragasztottak. A díszítés is igen egyszerű, maguk a számok és a betűk adják meg a kalendárium kicsit iparos, de mindenképp rendezett és légies hangulatát. Naná, hogy nagyobb gyerekeknek való. Meg a felnőtteknek, hiszen mi sem szeretünk kimaradni a jóból.

De ha már doboz, érdemes megemlíteni a fából készült, aprócska tárolókat is. Nyilván sokunknak van otthon a képen láthatóhoz hasonló fatárolója, ami igazából a hétköznapokon teljességgel használhatatlan, vagy maximum olyan apróságokat rejthetünk bele, amit inkább érdemes lenne kiszanálni. No, ezek a tárolók tehetnek hatalmas szolgálatot nekünk az advent folyamán.

Bár a képen látható megoldás számomra egy csöppet már giccses, az nagyon tetszik benne, hogy az egymásra helyezett dobozok egy karácsonyfa formáját vették fel.  A dobozkákat természetesen ragasztással, dekupázzsal is dekorálhatjuk, ki-ki ízlése szerint.

Ügyeskezű apukák segíthetnek a következő kis kabinetes kalendárium elkészítésében. Nekik sem árt, ha időben el tudnak kezdeni ráhangolódni az ünnepre, ráadásul milyen szép is, mikor a szülők kalákában készítenek valamit: apa fúr-farag, anya meg fest-dekorál.

Mi, itt a blogon azonban tisztában vagyunk azzal is, hogy rengeteg varrni-kötni tudó látogatónk van. Álljon hát itt Nekik is néhány ötlet adventre. Elsőként mutatnám be ezeket a bolondos, kicsit ide-oda rogyó filcsüvegeket, melyek bár igényelnek némi jártasságot, azért nem jelenthetnek túl nagy kihívást. A végeredmény mégis mutatós, vicces, játékos. 

Hasonlóképpen filcből készültek ezek a Mikulás sapkák és fenyőfácskák. Szépen mutathatnak egy komódon, asztalon, a gyerek mindennap felboríthat egyet, és megnézheti, mi lapul alatta.

Az egyik kedvencem következik: egy textilre applikált karácsonyfa, alatta 24 kis zsebbel. A zsebek mindegyikében egy sk készített karácsonyfadísz kapott helyet, ezeket aggathatja fel a fára varrt gombokra a gyerek minden nap.  Karácsonyra pedig már két pompás fánk lesz a lakásban.

Hasonló zsebes megoldással készült az alábbi filcnaptár - bár igaz, hogy a képen egy varrni-szerető felnőttnek rejt kincseket. Filcből készült, így a szegéssel sem kell bajlódni. Nagyon egyszerű, mutatósságát szerintem leginkább rendezettségének és a remek színösszeállításnak köszönheti.

Több idővel rendelkezőknek ajánljuk a zacskós kalendáriumokat. Választhatunk mintás anyagokból - de ügyeljünk arra, hogy a különféle anyagok összepasszoljanak egymással -, vagy egyszínűekből. Játszhatunk a kiegészítőkkel is: a mintás masnik, hímzések, sőt, ahogy a harmadik képen láthatjátok, a nyomott minták is remekül mutatnak rajtuk. 

Akaszthatjuk őket fogasra, felfűzhetjük zsinórra, lelógathatjuk egy falapról, de az is remek választás, ha csak natúrban a falhoz erősítjük őket. Így később akár a gyerek egyéb csecsebecséit is elnyelhetik, további tárolóhelyet nyerve a gyerekszobában.

A következő megoldás különösen tetszik: három fémrúdra - összesen egyébként hatra - erősítették fel a textilzsákokat. Ezzel ismét egy modern hatású, különleges hangulatú naptár született.

Filcből nemcsak tölcséreket, süvegeket varrhatunk, de  zoknikat is. Angolszászéknál ez úgyis nagy hagyomány, de valljuk be, tényleg valami egészen otthonos hangulatot csempészhetnek a lakásba ezek a lábravalók. Előnyük még, hogy elég sok apróság beléjük fér, így ha nincs kedvünk három gyereknek három naptárat készíteni, csomaguljuk külön-külön az apróságaikat, és tegyük bele mindhármat az aktuális zokniba. Ha névvel ellátjuk, csak nem lesz belőle nagyobb veszekedés, mintha külön-külön naptárból halásznák elő a meglepetéseket.

No, ehhez aztán tényleg semmi varrótudományra nincs szükség, de mégiscsak az előző után kellett beszerkesztenem: végy egy rakás igazi zoknit - kinőttet vagy újat, ahogy pénztárcád engedi -, és fűzd őket egy sorba. Zokni, fűzés, csíptetés, 5 perc, fellógat, adventi kalendárium kész.

És ha már a ruhadaraboknál tartunk: íme néhány ötlet a kötő- és horgolótűk bajnokainak - illetve azoknak, akiknél kupacokban állnak a kinőtt fejfedők, kesztyűk. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem már attól is melegem lesz, ha rájuk nézek ezen a zord novemberi napon.

 

Utolsó ihletadónak hagytuk azt a kalendáriumot, mellyel a csicsaellenes minimálrajongóknak is bebizonyítjuk, hogy a kalendárium náluk is helyet kaphat. Egy nagyon egyszerű, öntapadós tapétából készített stilizált fa ágain kaptak helyett a barna, papírból készített kis tasakok. Ezen aztán tényleg semmi sallang nincs. Nekem mégis megakadt rajta a szemem.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.