Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rubik-kocka

 

Rubik-kocka  


Rubik-kocka (másként Bűvös kocka, a szabadalmi leírásban térbeli logikai játék) mechanikus, egyéni logikai játék. A kocka oldalai különféle színűek és elforgathatók a lap középpontja körül. A forgatás során a szomszédos oldalak színe megváltozik. A rendszertelen forgatással az oldalak színösszeállítása összekeverhető. Bizonyították, hogy elméletileg bármely keverés után legfeljebb 20 tekerésből kirakható, de az összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (leírva: negyvenháromkvadrillió-kétszázötvenkettőtrillió-hárombillió-kettőszázhetvennégymilliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcsszázötvenhatezer; kb. 4,3·1019) eltérő állás hozható létre. A játék célja, hogy egy előzetesen összekevert kockából forgatással visszaállítsuk az eredeti, rendezett színösszeállítást, vagyis minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek.

 


 

Története


Rubik Ernő
 eleinte a 2×2×2-es kockát szerette volna megalkotni. Az első problémába akkor ütközött, amikor nem tudta, hogy hogyan lehetne úgy összeállítani ezt a kockát, hogy mind a három tengelye körül elforgatható legyen. Rubik először gumigyűrűkkel próbálta egymáshoz rögzíteni a kis kockákat, de ez így nem sikerült, mivel egy idő után a gumiszalagok elszakadtak, majd próbálkozott mágnesekkel is, de úgy meg könnyen szétesett a kocka, ezért a problémát úgy oldotta meg, hogy a kockaelemeket olyan alakúra faragta ki, hogy azok az alakjuknál fogva tartsák össze magukat. Később különböző színekkel jelölte meg az oldalakat, hogy jobban lássa, hogyan mozognak egymáshoz képest. Rubik Ernő – saját bevallása szerint – csak a végleges konstrukciós és formai kidolgozás után ismerte fel, hogy a kocka nemcsak a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas (mivel ezért alkotta meg), hanem jó játék, és így értékesíthető is. A kocka színezésre Rubik Ernő külön gondot fordított; ezért a kocka szabványos színezése olyan, hogy átellenes (párhuzamos) oldalai a sárga komponensben különböznek; tehát így lesz a fehérből a vele átellenes sárga, a pirosból a narancssárga, a kékből a zöld. Sikerét leginkább annak köszönheti, hogy 3 dimenziós, és akárhogy is mozgatjuk, a játék egy darabban marad.

Működése


A kocka 8 db sarokkockából, 6 oldalkockából, 12 db élkockából és egy középső elemből áll. A középső elem biztosítja az oldallapok szabad elfordulását és a kocka kohézióját.

Kirakása

Sokan úgy rakják ki, hogy választanak egy bizonyos színt (pl. :fehér), és abból a színből indulnak ki. Kiraknak egy + jelet ebből a színből, úgy hogy megkeresnek 4 egymásutáni olyan élkockát (élkocka az, aminek csak két színe van), amiben van fehér szín. Ezeket egymás után a fehér közép mellé juttatják, úgy hogy stimmeljen az alatta levővel. Ha ez kész van, akkor a sarkokat is kirakják. Így meg lesz az első sor (illetve egy sor és a közép). Majd azt a négy élkockát az alsó sorból felhozzák a második sorba. Így már két sor van kirakva. Ezután a maradék négy élkockát a nekik megfelelő helyre juttatják, majd a tökéletes pozícióba forgatják. Illetve ugyanígy járnak el a sarkokkal.

A pontos leírás, illetve a profi leírás istalálható.


A Rubik-kocka a kultúrában

1981-ben az angol Barron Knights együttes dalt írt a találmányról Mr. Rubik címmel, mely a Twisting The Knights Away c. nagylemezükön jelent meg. A lemez borítója is egy Rubik-kockát ábrázol melynek oldalain az együttes tagjai láthatóak.

A Rubik-kocka a 2012-es Nemzeti alaptantervben az alsó tagozatosok számára előírt közműveltségi tartalmi elem.

A kocka szerepelt Rusz Lívia képregényeiben is (pl. Miskati színrelép, 1986).

Rekordok

A 3×3×3 kockakirakás világrekordját Mats Valk tartja, aki legjobb idejét 2013-ban a Zonhoven Open 2013 versenyen érte el, ahol 5,55 másodperc alatt rakta ki a kockát. Az átlagos kirakási idők alapján Feliks Zemdegs a rekordtartó, a 2012-es versenyen 7,53 másodperces átlaggal tudta kirakni a Rubik-kockát.

2012-ben magyar világcsúcs született a 2012-es Európa Rubik-kocka bajnokságon, ahol Endrey Marcell a 3x3x3 vakon kirakás kategóriában 26,36 másodperc alatt rakta ki a kockát.

A Rubik-kocka kirakásának rekordját természetesen nem csak emberek igyekeznek megdönteni. Igen elterjedtek az ezen művelet végrehajtására épített Lego robotok is, melyeket főleg okostelefonokra írt applikációval irányítva, előre programozott kockakirakó algoritmusok futtatására alkottak meg. A jelenleg ismert leggyorsabb ilyen szerkezet a CubeStromer II névre hallgató, brit mérnöki csapat által alkotott Speedcuber, azaz gyorskockázó robot. A szerkezet 5.27 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát, ezzel is Guiness Rekordot állítva be.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.